Ni tamo, ni 'vamo

Sacuvaj me ,,Boze,, ;Bosnjackog primitivluka,Srpskog seljakluka, Hrvatskog papanluka i Americkog ciganluka

11.03.2013.

Ni Tamo Ni Vamo Za 11. Mart

Prije jedno desetak godina ,otvorio covjek ,do mog restorana,Jamaica restoran.Isti dan kad je poceo kuhat,kroz tanke zidove sto nas razdvaja ,uvuko mi se smrad iz njegove radnje ,bolan do sinusa od te njihove hrane i zacina,pa sam narednu godinu ,dok je on radio,kadio svoj restoran ,svaki dan ,ko crkvu. Poslije godinu je zatvorio.Nije da nije imao musterija ,al izgleda ne dovoljno,jer ono sto je smetalo mom nosu ,smeta izgleda i vecini drugih-amerikanaca ,a kako nema dovoljno onih sa jamaike,moj komsija kljuc u bravu. Poslije je u isti prostor uselio ,nas cojk.Peko janjad .Mirisala mi radnja na pecenje i odzvanjala nelagodnim mrmljanjem americkih musterija ,koji ne samo da taj miris nisu voljeli ,nego im je smetao i na parkingu. I dalje sam zagovornik teorije ,koja kaze ,da ne postoji dobro ili lose jelo,nego je odnos prema hrani stvar iskljucivo navike ,a ostalo su nijanse. Uvijek izbjegnem da izaberem restoran ,a skonto sam i zasto,da bi sebi dao prostora za uobicajno kritikovanje. Vinter park je dio orlanda udaljen od moje kuce ,nekih par kilometara ,a ulica Park Avenija je jedna od ljepsih u gradu,po mojim kriterijima ,jer lici na ulice mnogih evropskih gradova gdje su smjestene male prodavnice i gdje ima na desetine i desetine restorana ,koji hranu sluze i ispred ,na stolovima postavljenim na trotoaru i kraj kojih prolaze hiljade i hiljade setaca.Volim tu atmosveru kombinacije uzivanja u rucku i gledanja okolo,bez obzira u kojoj poziciji bio,onog sto sjedi za stolom ili onog koji prolazi pored stola.I jedni i drugi ,,gledaju,, E u Vinter parku ili na park aveniji stvarno ima svega i za svaciji ukus.od klasicnih americkih,mislim na stek i ostalo,do talijanskih i drugih.Bio sam ja tu i prije ,a bio sam tu i jako davno prije ,kad sam dosao ovde i nikad mi nesto posebno u dobrom sjecanju nije ostalo ,da sam se dobro najeo,tek jedes ,platis ,gledas ,onda setas i gledas sta drugi jedu. Turski restoran.Hm.E tu nikad do sad nisam bio.Srednje skup-jeftin restoran ,gdje su sva jela na menijuu od janjetine -teletine ,bifa ili cikna u raznim sosovima.Nista ,,Turbo,,.Narucujem janjetinu ,vec unaprijed skeptican ,prilog ,,Jasmin riza,, Komad janjeceg pecenja i nije bas da bi se covjek nazdero i kad se meso odvoji od kosti ,ima ga toliko ,da bi oci jos mogle pojest 5x toliko ,ali je majstorski ispeceno u nekom sosu ,da ima jos ukus janjetine ,ali na poseban nacin. Poslije rucka ,niko mi nije vjerovao ,kada sam rekao da je bilo ,,dobro,,Dobro meso ,dobra riza i dobar i obilan hljeb-vruc. E to je poenta da mi se svidjela hrana koja je po ukusu naj slicnija onoj na koju sam navikao i da je sav odnos prema hrani ,dobar ili los, zasnovan upravo na tom principu-temeljima cula ukusa i mirisa. Naravno da se u turskom restoranu pije samo iz ,,zelene flase,, pa sam sam iskapio litar San pelegrina,kisele vode naj slicnije radenskoj ,a razlog zasto nisam potegno iz manje zelene-pivo ,lezi u tome ,da sam sinoc ,nas desetero,iz te male zelene po obicaju ,al ne svi,potegnuli po opet obicaju,malo vise,pa mi onaj ,,San od pelegrina,,vise licio na javu prema mom iznenadjenom stomaku.,,Bosfor , tako se zove restoran ,lijepo mjesto za stare navike.

Ni tamo, ni 'vamo


MOJI LINKOVI

Nova knjiga: United Stre$$ of America

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
392204

Powered by Blogger.ba